Sophie werkt als huishoudelijk medewerkster in de thuiszorg

Sophie (20 jaar) werkt naast haar studie gezondheidswetenschappen die zij volgt in Rotterdam als huishoudelijk medewerkster in de thuiszorg. “Ik werk inmiddels iets meer dan een jaar in de huishoudelijke thuiszorg, vorig jaar attendeerde een vriendin mij op deze baan: “Dit is nou echt iets voor jou”, zei ze”.

Omdat je voor veel andere functies binnen de ouderenzorg een vooropleiding nodig hebt kwam ik niet in aanmerking, toch wilde ik graag praktisch te werk gaan in de zorg. De huishoudelijke thuiszorg is een uitkomst voor mij, ik vind het super goed te combineren en heel leuk om te doen.

Sophie werkt standaard één keer per week op vrijdag, ze heeft dan een aantal vaste adressen waar ze komt. Wanneer ze een extra dag vrij heeft in de week, geeft ze dit aan bij de planning. “Dan kom ik vaak bij nieuwe cliënten waar ik uren in val. Hier leer je ook altijd weer veel van vind ik.”

“Meestal begint mijn dienst om half 10 en werk ik tot een uur of 4. Ik maak me ’s ochtends klaar om op mijn scooter naar Ter Reede te gaan, hier heb ik mijn eerste adresje”. Elke cliënt is anders en heeft een andere benadering nodig, de afwisseling vindt Sophie erg fijn. Soms vraagt de cliënt even om een gezellig en kort praatje en de andere cliënt vindt het juist weer prettig als ik gewoon aan het werk ga.”

Bij de meeste cliënten heeft Sophie zo haar vaste werkzaamheden, toch vraagt ze elke week of er nog iets is dat ze extra kan doen. Als de cliënt geen wensen heeft dan verzint Sophie zelf wat! “de ene keer maak ik keuken grondig schoon en de andere keer zeem ik de ramen, de afwisseling en vrijheid die ik heb vind ik zelf ook leuk”. Als Sophie klaar is bij de ene cliënt, pakt ze haar scooter en gaat ze naar de volgende. “Als ik op een nieuw adresje kom vind ik het leuk om te merken dat cliënten zo geïnteresseerd zijn, wie ik ben en wat ik allemaal doe, we praten over familie en bijvoorbeeld verjaardagsfeestjes. Ook vertellen cliënten wel eens hele persoonlijke verhalen, die hou ik dan echt voor mezelf. Ik vind het bijzonder dat ze mij dit toevertrouwen”.

Hoe dan ook is elke cliënt altijd heel dankbaar, ik heb wel eens meegemaakt dat een cliënt huilde van geluk toen ik wegging, dat vind ik heel bijzonder.

“Ik vind het werk heel dankbaar omdat je iets voor cliënten kunt betekenen, je maakt echt het verschil voor hen! Niet alleen door je werkzaamheden maar juist ook door het praatje dat je met ze maakt. Ik zou het iedereen willen aanbevelen want het is super makkelijk te plannen en het verdiend ook nog eens lekker!”


Sophie Haasnoot
Sophie Haasnoot Medewerkster huishoudelijke thuiszorg
Delen: