Heidi volgt de BBL opleiding tot verpleegkundige

Heidi van Leeuwen woont samen met haar man, dochter en zoon in Kamperland en heeft al diverse functies gehad binnen WVO Zorg. Als 15-jarig meisje werd zij door haar toenmalige buurvrouw geattendeerd op een openstaande vacature voor huishoudelijke hulp in de vakantieperiode. Nu, 18 jaar later, volgt zij de verkorte opleiding tot verpleegkundige en werkt zij in de thuiszorg.

Als 15-jarige ben ik eigenlijk de zorg ingerold, ik ben altijd vrolijk en een hele bezige bij.

Als 15-jarig meisje werd Heidi door haar buurvrouw gewezen op een openstaande vacature binnen WVO Zorg als huishoudelijke hulp. Ze trok de stoute schoenen aan en besloot te solliciteren. Elke ochtend stapte Heidi vanuit Middelburg op de fiets naar Vlissingen en verdiende zo drie weken lang een lekker zakcentje.

“Vanaf dit moment ben ik eigenlijk de zorg ingerold, ik ben altijd vrolijk en een hele bezige bij.” Van jongs af aan was Heidi altijd al graag onder de mensen. Eenmaal binnen bij WVO Zorg kreeg zij de mogelijkheid om meer te leren. Heidi hield haar bijbaan binnen WVO Zorg tijdens haar studie altijd aan.

Na haar afstudeerstage gaat Heidi bij WVO Zorg aan de slag, maar komt erachter dat haar huidige opleiding (SPW 4) niet toereikend genoeg is. Ze wil niet meer afhankelijk zijn van collega’s in het zorgproces en besluit de BBL Verzorgende IG opleiding te volgen. Na haar slagen werkte Heidi langere tijd op de Koudekerskeweg als verzorgende IG. Met haar collega’s vormt zij een hecht team en verlenen zij niet alleen de zorg aan bewoners, maar organiseren zij ook welzijnsactiviteiten. Juist die combinatie geeft haar voldoening.

Sinds 2013 is Heidi ook lid van de Ondernemingsraad waarvan zij nu al twee jaar voorzitter is: “Ik wilde meer te weten komen over de organisatie en ik wilde leren begrijpen waarom bepaalde beslissingen werden gemaakt”.

Ik heb het nodig om uitdaging te houden in mijn werk en haal er voldoening uit als ik nieuwe dingen kan leren en overbrengen.

“Na 13 jaar te hebben gewerkt als verzorgende IG merkte ik dat ik toe was aan meer uitdaging en niet meer wilde afwachten en afhankelijk moest zijn van collega’s omdat ik een bepaalde bevoegdheid nog niet had”, vertelt Heidi. “Ik wist zeker dat ik mijzelf verder wilde ontwikkelen en de opleiding tot Verpleegkundige wilde gaan volgen”.

Afgelopen februari 2021 heeft Heidi dit dan ook gedaan en is ze gestart met de verkorte BBL verpleegkundige opleiding op niveau 4. Het grote verschil is dat je als verpleegkundige voor hele andere taken wordt opgeroepen, zowel voor noodgevallen als voor een stukje coaching naar de collega’s. Dit laatste vindt Heidi een heel belangrijk aspect:

Mijn collega’s geven ook aan: “jij ziet ons echt!” Ik wil juist investeren in mijn collega’s omdat de zorg steeds zwaarder wordt, cliënten zijn steeds korter bij ons en als we voldoende oog hebben voor elkaar als collega’s kunnen wij ook betere zorg leveren.

Als verpleegkundige heb je echt een coördinerende en coachende rol binnen het team, je coacht de verzorgende in het zelf maken van beslissingen en stimuleert zelfstandigheid. Heidi is heel eerlijk: “De studie is soms best pittig, je hebt blokken van acht weken waarna je gelukkig één week een soort opvang week hebt waar je ruimte hebt om bepaalde zaken af te ronden, dit geeft veel rust!” Voor de opleiding heb je veel discipline nodig, maar zolang je alles goed bijhoudt is school, werken en thuis goed te combineren.

“De begeleiding vanuit Scalda is fijn, maar hoe dan ook leer je het meeste in de praktijk.” Voor Heidi ging er een wereld open toen ze als student aan de gang ging binnen de thuiszorg. Heidi was na al die jaren helemaal nog niet bekend binnen de thuiszorg en nu ze hier eenmaal aan het werk is heeft ze spijt dat ze niet eerder is gaan kijken of dit wat voor haar zou zijn.

“Binnen de thuiszorg is het werk zo dankbaar en divers, je ziet op een dag veel verschillende cliënten en achter elke voordeur schuilt een ander verhaal. Het verbaast me echt dat ik er na 18 jaar pas achter kom hoe leuk en divers ik het werken in de thuiszorg vindt!” Het volgen van de verpleegkundige opleiding heeft de wereld van Heidi in positieve zin verbreed. “Door te blijven leren en jezelf te blijven uitdagen raak je niet in een sleur, ik zou iedereen adviseren om uitdaging te blijven zoeken in het werk dat je doet. Of dit nou het volgen van een opleiding is of is meelopen op een andere locatie, je krijgt er zoveel energie van!”


Heidi van Leeuwen
Heidi van Leeuwen Leerling BBL verpleegkundige
Delen: