Het verhaal van Rianne en Ellen

We spreken Ellen en Rianne, beide verpleegkundige in het hospice Ter Reede van WVO Zorg. Na zeven jaar werken op de revalidatie afdeling maakte Rianne de overstap naar het hospice. “Ik vond het in het begin best spannend.” Maar al snel maakte deze gevoelens plaats voor wat anders. “De switch was een eyeopener voor mij. Ik hoef in het hospice niet streng te zijn voor onze gasten, hier kunnen we gewoon doen wat iemand wil en niks moet. Het werken in het hospice past helemaal bij mij, ik leg iemand graag in de watten.”

Ellen vult aan: “We zijn verloskundigen maar dan aan de andere kant. Het zijn intieme gebeurtenissen.” Ellen werkt al 25 jaar met veel passie in de palliatieve zorg, waarvan drie jaar bij WVO Zorg. “Het proces of de zorg rondom het overlijden van iemand kun je maar één keer begeleiden.” Zegt Ellen. “Ik voel me heel verantwoordelijk voor de begeleiding van de naasten tijdens een overlijden. We kunnen nabestaanden voorbereiden en rust brengen door uit te leggen.”

Werken in een hospice

“We proberen leven aan de dagen toe te voegen. Bijvoorbeeld met een vrijwilliger die muziek komt maken”. Ellen vervolgt haar verhaal: “Kwaliteit van leven vinden we belangrijk. Uitgebreide verzorging zoals goed eten, een avond met muziek of juist complete rust. Waar iemand een klein beetje blij van wordt.” Rianne vult aan: “We maken er het beste van. We hopen zo de lichamelijke en geestelijke klachten van onze gasten te verlichten”.

Mijn hart gaat hiervan kloppen, van palliatieve zuster zijn.

“We proberen als het ware de familie te ontzorgen. Zo kan de familie dat een beetje loslaten.” Het werken in een hospice is soms ook zwaar en ingrijpend. Hoe de verpleegkundigen heftige gebeurtenissen verwerken? Rianne: “Ik ga naar buiten, paardrijden, de natuur in. En in gedachten neem ik mee: geniet van het leven, voor je het weet is het voorbij.” Ellen vult aan: “Ook tijdens werkoverleg is er ruimte om gebeurtenissen te bespreken, er zijn weleens onmachtige momenten.”

Ellen en Rianne kunnen altijd terugvallen op collega’s. “We hebben een fijn team en collega’s staan altijd voor elkaar klaar. We werken ook heel fijn met vrijwilligers. Zij zijn van grote waarde.”

Bijzondere momenten

Er wordt op sommige momenten ook gelachen in het hospice. “Mijn hart gaat hiervan kloppen, van palliatieve zuster zijn.” Zegt Ellen, waarna ze bijzondere herinneringen ophaalt. “Ik vroeg een hele zieke meneer: ‘zal ik een klein waterijsje voor u halen?’ Dan zie je een twinkeltje in die meneer zijn ogen. Toen dacht ik, daar werk ik nou voor. Ik voeg een kwaliteitsmomentje toe.”

Rianne vult aan: “Ik maak vaak grapjes met gasten. Een keer zei iemand in de avond: ‘ik heb wel zin in een ontbijt’, ik ga het gewoon maken, wat maakt mij het uit!” Dankbaar werk is het zeker, volgens Rianne. “Waar ik voldoening uithaal is dat familie tevreden is. Dan zeggen ze: ‘wat bent u lief voor mij’, dan denk ik: ja dat wil ik ook en daar doe ik het voor!”

Nieuw hospice

Het nieuwe hospice Ter Reede opende in december 2021 haar deuren. “Het is super. We zijn van vier naar zeven gastenkamers. We hebben veel ruimte en het hospice is van alle gemakken voorzien. Sinds de uitbreiding, draaien we met zijn tweeën een dienst. Samen overleggen en beslissingen nemen vind ik zo fijn.” Zegt Rianne.


Ellen en Rianne
Ellen en Rianne Verpleegkundige, Ter Reede
Delen: