Sylvana volgt de BBL opleiding tot Helpende +

Sylvana (48 jaar) woont samen met haar man en drie kinderen in Vlissingen. Op 16- jarige leeftijd heeft Sylvana haar middenstandsdiploma behaald. Toch bleef de zorg haar trekken en jaren later hoorde zij via kennissen dat er mogelijkheden waren om in de ouderenzorg te gaan werken. Zij trok de stoute schoenen aan en solliciteerde.

“De zorg sprak mij eigenlijk altijd al aan, maar doordat mijn ouders een eigen bedrijf hadden, ben ik al snel binnen het bedrijf gaan werken. Dit heb ik jarenlang gedaan tot het moment dat mijn ouders ziek werden”. Vanaf dat moment is Sylvana voor haar ouders gaan zorgen en hield het eigen bedrijf op te bestaan. Hierna besloot Sylvana in een modezaak te gaan werken, hier had zij het ook goed naar haar zin, vooral het klantencontact sprak haar erg aan.

Wel bleef een switch naar de zorg altijd in haar achterhoofd, maar het beeld dat werd geschetst over de zorg was ook niet altijd even positief. "Je krijgt dan van die opmerkingen als: “je wilt toch geen billen gaan wassen”. Toen een kennis mij aansprak over de mogelijkheid om in de zorg te gaan werken zonder diploma, merkte ik dat het erg ging kriebelen. Ik besloot het toch te gaan proberen. Het beeld dat werd geschetst is zo jammer, ik geloofde dat er veel meer is dan dat. Je krijgt zoveel liefde terug van de mensen die je helpt.”

“Eigenlijk stond er niks op het spel en toch was ik heel zenuwachtig!”

Sylvana mocht na haar sollicitatie 1 dagdeel meelopen op een afdeling met bewoners met dementie bij WVO Zorg. Hier voelde zij zich meteen thuis, de manier waarop de collega’s met de bewoners omgaan sprak Sylvana heel erg aan en zij werd aangenomen voor deze baan. Sylvana is begonnen als medewerker woon-leef milieu, in deze functie mag je werken zonder specifieke zorgopleiding. Je bent dan verantwoordelijk voor de huishoudelijke taken binnen de woning en helpt en begeleidt de bewoners, daarnaast ben je ondersteunend aan de zorg.

“Op het moment dat er een vacature binnen kwam op het Intranet van WVO Zorg, voor de opleiding Helpende +, wekte dit direct mijn interesse. Ik solliciteerde meteen en mocht op gesprek komen. Na het doorlopen van de sollicitatieprocedure kon ik al gauw starten met de opleiding. Ik was heel blij dat ik de opleiding gewoon mocht volgen op de woning waar ik al werkte”.

“Ook al zat ik hier nog maar een jaar, ik had wel een band met de bewoners en collega’s opgebouwd, het had dus zeker mijn voorkeur om op dezelfde woning te blijven”.

De BBL opleiding spreekt Sylvana erg aan, dit omdat zij één dag in de week naar school gaat en drie dagen in de week werkt. “Het is heel fijn dat je de lesstof die je krijgt op school direct kan toepassen in de praktijk”. De ziektebeelden worden bijvoorbeeld op school besproken en dit geeft inzicht in het onbegrepen gedrag van de bewoners. Omdat Sylvana een echte ‘doener’ is, werkt voor haar de combinatie tussen theorie en veel praktijk heel goed.

Naast je schooldag, heb je huiswerk en opdrachten, verteld Sylvana. “Dit moet je zeker niet onderschatten, niet omdat het heel moeilijk is. Maar wel omdat je hier veel tijd in steekt”. In combinatie met haar gezin en hond, moet Sylvana zich echt momenten even terugtrekken en bewust aan school werken.

“Zo’n opleiding doe je niet zomaar even erbij, je moet echt wel serieus aan de bak!”

Sylvana ervaart het contact met haar praktijkopleiders binnen WVO Zorg als heel prettig. De lijnen zijn kort, waardoor er snel geschakeld kan worden en vragen worden beantwoord. “Ook de collega’s staan echt voor mij klaar, en dat is natuurlijk heel fijn”.

Als je serieus overweegt om te starten met een opleiding, dan zou Sylvana de BBL-opleiding zeker aanbevelen. “Als je jezelf bewust bent dat je hier echt de tijd voor moet nemen en het als een investering in je toekomst ziet, dan kom je er wel”. Sylvana vond het een groot voordeel dat zij eerst als medewerker woon-leef milieu heeft gewerkt, dit zorgt ervoor dat je al een klein stukje ervaring hebt en de organisatie leert kennen voordat je met een opleiding start.

Heb jij nog twijfels over een opleiding in de zorg? Sylvana heeft voor jou de volgende vragen: Houd je van veel variatie in je werk, kan je snel schakelen en vind je het leuk dat geen dag hetzelfde is?

Zeg jij op alles “JA!”? Dan moet je volgens Sylvana zeker solliciteren op een BBL- opleiding bij WVO Zorg!


Sylvana de Nooijer - Werkhoven
Sylvana de Nooijer - Werkhoven Leerling BBL helpende +
Delen: