Het verhaal van Aranca

Aranca de Koeijer (30) is Verzorgende IG op locatie Ter Reede, Afdeling Revalidatie. Al sinds haar 15e begon zij haar werkend leven in de zorg, deze ambitieuze medewerkster vertelt vol passie over het vak, haar vak!

Hoe het allemaal begon

Aranca is Zeeuwse in hart en nieren. Zij woont samen met haar man, twee kindjes (6 en 4 jaar) en twee hondjes in Arnemuiden. Op haar 15e startte ze met de opleiding Verzorgende IG bij het Hoornbeeck College en na een jaar bij Scalda. Na het behalen van haar diploma kon zij gelijk aan de slag als Verzorgende IG bij Verpleeghuis Willibrord, waar zij diverse functies bekleedde. Van tilspecialist tot Planetree trainer. Als een ware duizendpoot bewoog zij zich in het werkleven bij WVO Zorg. “De verschillende functies kwamen op m’n pad. Ik vind het leuk nieuwe dingen te leren en uitdagingen aan te gaan. Voor een klas staan van 14 personen? Geen probleem!” Natuurlijk was dit eerst wel spannend, maar Aranca gaat geen uitdaging uit de weg. Trots is ze op zichzelf voor angsten die zij steeds overwon. Les geven aan leeftijdsgenoten en ouder? Dat had ze jaren eerder nooit gedacht.

De switch

Na 10 jaar voelde Aranca dat het tijd was voor wat anders. “Ik dacht: ik ben jong en ik wil een andere uitdaging. Zowel collega’s als ik zelf vonden Afdeling Revalidatie goed passen.” Zo gezegd, zo gedaan. Sinds maart 2019 is Aranca Verzorgende IG op Afdeling Revalidatie. “Ik had dit veel eerder moeten doen achteraf. Ik leer elke dag, de diversiteit aan ziektebeelden zijn erg interessant en leerzaam.”

Op Afdeling Revalidatie is het verloop van cliënten hoog en divers. Gemiddeld ligt de leeftijd tussen 50 en 90 jaar. Zij komen op de afdeling terecht om te herstellen na (meestal) een ziekenhuisopname. De revalidatieperiode is vaak niet langer dan drie maanden. “Het is heel dankbaar werk, omdat je samen met de cliënt werkt aan een spoedig herstel. Je ziet ze komen en even later weer weggaan. De motivatie en wilskracht van de cliënten om het leven weer op te pakken werkt aanstekelijk.”

Elke dag is anders. Wij bieden zeer specialistische zorg, dat is wat het werk zo leuk maakt.

Aranca’s werkdag

’s Ochtends om 7.15 uur start Aranca haar werkdag met een overdracht van de collega’s van de nachtdienst. Vervolgens checkt zij de rapportage en agenda van alle opnames en eventuele bijzonderheden. Iedere client heeft een eigen behandelplan. De meeste cliënten volgen therapie, soms meerdere per dag. Daarnaast wisselt het aantal cliënten op de afdeling redelijk snel. Een strakke planning is dus belangrijk: gaan er mensen met ontslag, zijn er nieuwe opnames, wie heeft welke zorg(middelen) nodig, enzovoorts.

Na een kopje koffie is het tijd voor de artsenvisite. Aranca controleert alle cliënten, waarbij ze vergezeld wordt door de Verpleegkundig Specialist. Indien nodig is er ook overleg met de Specialist Ouderengeneeskunde.

Nieuwe opnames komen meestal rond 11.00 uur vanuit een ziekenhuis. “De voorbereiding van een opname wordt sinds kort geregeld door de secretaresses. Zodat ik me, als onderdeel van het behandelteam, echt op de zorg kan richten en minder op de administratie.”

’s Middags is het meestal rustiger, cliënten volgen dan diverse vormen van therapie. Aranca richt zich in de tussentijd op diverse zaken zoals ‘wondplannen’ en de dagelijks verzorging van cliënten.

Verspreid over de dag nuttigen medewerkers en cliënten op vaste tijden een maaltijd. “Dit is ook een vorm van therapie, de maaltijden worden opgediend in buffetvorm, zodat cliënten worden gestimuleerd zelf het eten te pakken, eten en opruimen.”

Wat maakt werken op Afdeling Revalidatie leuk?

“De continue veranderingen aan ziektebeelden, de diversiteit aan wat binnen komt. Daar verbaas ik me nog steeds over. Van hersenbloeding tot amputatie tot zelfs schotwonden. Dat maakt het werken op de afdeling zo interessant en leerzaam.” Aranca gaat verder: “Elke dag is anders. Wij bieden als het ware verlengde ziekenhuiszorg, heel specialistisch, dat is wat het werk zo leuk maakt.”

Oproep van Aranca

“Heb je het idee dat je op de automatische piloot gaat? Probeer eens wat anders! Binnen WVO Zorg is veel mogelijk, de Corporate Recruiter kijkt graag met je mee naar een passende functie. Natuurlijk is een switch spannend, maar achteraf is het is zo goed dat ik dit gedaan heb.”


Aranca de Koeijer
Aranca de Koeijer Verzorgende IG, Ter Reede
Delen: