Een passie voor honden én de zorg

“Mijn naam is Daphne, ben 31 jaar en woon met mijn 5 honden in Sas van Gent. Sinds 2019 werk ik als woonbegeleider in verpleeghuis Vondellaan en daar geef ik 5 uur in de week dierondersteunende therapie. Ben gek op honden; anders had ik er geen vijf! Maar dat ik ook met mijn honden kan werken, is voor mij een droom die uitkomt.

Therapiehonden

Nadat ik mijn zorgdiploma’s behaald heb, wees iemand mij op AAI en AAT: animal assisted interventions en therapiehonden. Ik ben me gaan verdiepen en heb uiteindelijk verschillende opleidingen gevolgd met honden en over honden met een 'stukje zorg'. In 2017 ben ik mijn eigen onderneming, HondZorgt begonnen. Met Hondzorgt bied ik gerichte therapie aan in zorginstellingen. Niet enkel de ouderenzorg. Dit doe ik samen met Boy, Jip en Minie.

De honden Boy en Minie zijn eigenlijk met pensioen, maar ze gaan veel liever mee dan dat ze thuis blijven. Ze zijn gek op het werken met mensen. Boy is ook een dyslexie voorleeshond en met Minie heb ik voornamelijk hoofbegaafde kinderen begeleid.

Ik kan mijn passie voor honden prima gebruiken in mijn werk; ik zou niets anders meer willen.

“Leukste baan van de wereld!”

Jip is er nog maar pas bij en is nog in opleiding. Een klein hondje, maar heel aaibaar voor mensen met dementie. Ik heb zelden dat mensen mij niet verwelkomen met een grote glimlach. Jip gaat ook wel eens mee naar het werk als ik een volledige dienst draai op de Vondellaan. Jip maakt mijn werk fijner. Door Jip staan bewoners open voor contact, maken ze sneller een praatje en hij geeft veel steun en afleiding. Zo lukt het mij om mensen te activeren en samen bijvoorbeeld een stukje te wandelen. Jip oordeelt nooit, vindt iedereen lief en is gek op spelletjes en apporteren.

Ik vind zelf dat ik leukste baan van de wereld heb. Ik kan mijn passie voor honden prima gebruiken in mijn werk; ik zou niets anders meer willen.”


Daphne Kuijper
Daphne Kuijper Woonbegeleider, Vondellaan
Delen: