Het verhaal van Nienke

Nienke (29) is één van onze fysiotherapeuten. Ze neemt je mee in haar werk als fysiotherapeut bij WVO Zorg. Hoe ziet haar dag eruit? Hoe is ze bij WVO Zorg terecht gekomen? En wat maakt het werk zo bijzonder?

Ik ben Nienke en ik ben 29 jaar oud. Ik woon samen met mijn vriend in Goes. Acht jaar geleden ben ik afgestudeerd aan de AVANS Hogeschool in Breda als fysiotherapeute. Na mijn studie kon ik direct aan de slag met verschillende waarnemingen als fysiotherapeut, waaronder bij WVO Zorg. Na een half jaar kreeg ik de kans om als zelfstandige aan de slag te gaan in een fysiopraktijk. Na een jaar besloot ik mezelf verder te specialiseren en heb toen de driejarige deeltijd opleiding tot master geriatrie afgerond aan de SOMT universiteit in Amersfoort.

Ik heb 3,5 jaar met veel plezier in de fysiopraktijk gewerkt, maar toch bleef het werken bij WVO Zorg altijd in mijn gedachten. Toen kreeg ik van oud collega’s van WVO Zorg de vraag of ik hier terug kwam werken, vanwege het opzetten van de eerstelijns fysiotherapie. Dit leek mij een erg leuke uitdaging die samen met mijn opleiding Master Geriatrie een perfecte vervolgstap was. Zodoende werk ik hier nu 4 jaar met veel plezier.

Hoe ziet mijn werkweek er uit?

Ik werk fulltime (36 uur) waarbij ik veel afwisselende dagen maak qua verdeling eerstelijns zorg en geriatrische revalidatie. Samen met een collega ben ik verantwoordelijk voor de revalidatie afdeling en daarnaast werk ik ongeveer 16 uur in de eerstelijns zorg.

De eerstelijns zorg werkt hetzelfde als in de praktijk. Mensen komen van buitenaf via dtf, de huisarts, thuiszorg of specialist naar ons toe. Grotendeels zijn dit geriatrische patiënten die specialistische zorg nodig hebben, met hulpvragen als valgevaar, revalidatie na een operatie, hart of neurorevalidatie. Verder neem ik deel aan de GRZ werkgroep waarbij wordt samengewerkt om de revalidatie afdeling zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast zit ik sinds kort in de wetenschapscommissie. Naast het behandelen, dragen wij zorg voor overdrachten naar huisartsen, specialisten en houden wij contact met familie, verwijzers, andere disciplines en leveranciers voor aangepaste braces, protheses enz. Dit maakt onze baan in deze setting erg afwisselend en uitdagend.

Ik krijg de ruimte in het opzetten van nieuwe projecten.

Bijzondere momenten met cliënten

Die zijn er genoeg! Dat maakt het werken bij WVO Zorg zo bijzonder. Het is geweldig om samen met iemand zijn eerste stappen in de brug te zetten na een hersenbloeding of langdurige bedrust door coma. Ook iemand weer terug op de ‘been’ krijgen met een prothese na een amputatie is elke keer een geluksmoment. De cliënten zijn je vaak ook erg dankbaar.

Het vraagt soms veel doorzettingsvermogen van de cliënt en je maakt tijdens de therapie ook regelmatig moeilijke en emotionele momenten mee. Zo kan er in korte tijd ontzettend veel zijn veranderd in het leven van je cliënt. Van de een op de andere dag kan het leven van een zelfstandige fitte man van 65 volledig zijn veranderd in een leven passief op bed of in de rolstoel. De revalidatie vraagt een specialistische aanpak waarbij ook andere disciplines zoals maatschappelijk werk, ergotherapie, logopedie en psychologie vaak betrokken zijn. Elke week hebben we overleg over de cliënten van de revalidatie om te bepalen of er doelen moeten worden bijgesteld, hoe de vooruitgang eruit ziet en wordt er bepaald of er nog andere zorg moet worden ingezet.

Maar ook het leven van een 85 jarige met heupfractuur kan volledig zijn veranderd, omdat hij bijvoorbeeld niet meer zijn dagelijkse ommetje buiten kan maken, zelfstandig zijn boodschappen kan doen of zelfstandig naar toilet kan lopen. Bij de intake stellen we samen met de cliënt en eventueel familie samen de doelen op welke realistisch zijn en van belang voor de cliënt. Soms is alleen het maken van transfers binnenshuis voldoende voor iemand zijn kwaliteit van leven, maar soms zijn er ook na het ontslag op de revalidatie nog doelen die behaald moeten worden. Dan is er bij ons de mogelijkheid om deze mensen verder te begeleiden in de eerste lijn, waardoor we het proces van A tot Z meemaken.

Waarom WVO Zorg?

Het is een erg leuk en enthousiast team met mensen vanuit verschillende disciplines en afdelingen van WVO Zorg. De drempel is erg laag en overleg is altijd mogelijk waardoor de lijnen kort zijn. Ook zijn er regelmatig team activiteiten en uitjes. WVO Zorg staat open voor vernieuwingen, nieuwe ideeën en projecten zijn altijd welkom. We krijgen de ruimte in het opzetten van nieuwe projecten, zo komt er volgend jaar een nieuwe oefenzaal met nieuwe apparatuur vanwege de blijvende groei in de eerstelijns zorg.

Ons team van fysiotherapeuten is een hecht team van inmiddels 9 therapeuten. We hebben verschillende specialisaties binnen het team zoals oncologie, Parkinson, oedeem, COPD, MS neurorevalidatie en geriatrie. Ik vind de locatie erg mooi, als je binnenkomt en je loopt door het atrium heerst er altijd een erg gemoedelijke sfeer.


Nienke de Haas
Nienke de Haas Fysiotherapeut
Delen: